tisdag 5 november 2013

Elinimera nikotin: som nya!

I den del av huset där inneboende under många har har förpestat sin omgivning med cigarettrök har vi haft fullt bestyr med att eliminera detta arv. Tak, väggar och golv är åtgärdade. Det gick dock upp för oss att vi även behövde se över de gamla elementen vilka samlat på sig underbara brunbeiga kulörer i varierande styrka, vilka nog ger ifrån sig mer eller mindre odör beroende på elementets värmegrad. Något att åtgärda snarast möjliga med andra ord!
Vi kom på att dessa behövde åtgärdas i grevens tid, eftersom demontering av element kräver att hela centralvärmen slås av. Detta, i kombination med att flertalet fönster på nedervåningen var iväg för renovering, ledde till att inomhustemperaturen under ett par veckor i början av oktober var väldigt snarlik utomhustemperaturen just då. Vi tröstade oss med att kakelugnarna nog skulle hålla oss varma, vilket de för all del gjorde till en del... men inte riktigt tillräckligt måste jag nog erkänna.
Jag kan, helt ärligt, förstå den känsla ett hushåll upplevde då centralvärme installerats. I vårt hus gjordes det under 50-tal där det innan dess endast funnits kakelugnar och vedspisar. Det blir en helt annan känsla, en hel annan luft, i ett hus med centralvärme. Tro mig, vi har upplevt det in real.
Nu har värmen varit på sedan i mitten av oktober och elementen i "rökdelen" har aldrig varit så fina som nu. Dessa, i kombination med att väggar och ta målats med vid spärrfärg, gör att intrycket blir värdigt vitt. Det är inte vår mening i långa loppet, men kommer nog få vara så tills det att vi bestämt vilken färgsättning eller tapet som kommer få pryda dessa rum. Vi är bara inte där riktigt än... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar