lördag 9 november 2013

Åtgärder för ett väl använt undergolv

Plankgolven under diverse mattor hade mer eller mindre skyddats genom åren. Vid omläggandet av golvplank i de båda rummen valdes de plank med mest fläckar bort, men i köket ska inte golvet lyftas liksom i hallen. Där har vi både fläckar och knarr som vi mer eller mindre kommer få leva med.

Det som dock går att göra något åt är all den suspekta substans som befinner sig mellan de, i vissa fall, halvcentimeterstora gliporna mellan planken. Där har det samlats många decennier av smuts i olika slag - det är nog bra att inte riktigt veta exakt vad det består av...

De fläckar som utmärker sig alltför tydligt försöker vi skrapa eller hyvla bort med en sista ytjämning med fint sandpapper. Ett himla jobb, men det blir faktiskt betydligt bättre än innan. 
I första skedet kommer dessa golv endast att såpskuras. Det har diskuterats om inte golvet i köket faktiskt ska linoljemålas i något trevligt mönster, men inga beslut är ännu tagna. Det vore ju himla skoj att få måla ett golv någon gång i livet! Förslagsvis Engelskt rött vore häftigt.... mmh, det återstår att se - jag måste få med mig min man i denna övertygelsen också. ;) 

1 kommentar:

  1. Det där mojset mellan plankorna är lite skrämmande. Ibland får jag ett ryck och kryper runt och skrapar bort det, men man tröttnar rätt snart...

    SvaraRadera