måndag 10 september 2012

experiment; måla plåttak m järnmönja

samma burspråk där vi har lagat puts har vi även gått över vindskivorna o nu, i grevens tid m tanke på utetemperaturen, även målat det plåttak som klär utbyggnaden. taket var från o till angripet av rost, men såg i stort fint ut. den uttorkade röda färg som fanns kvar gav ifrån sig pigment så vi misstänker att det kan ha varit linoljefärg en gång i tiden.


vi bestämde oss för att experimentera lite; det gått nämligen delade meningar om hur man idag bäst bör ta hand om sitt plåt tak.hammarlack är en vanligt förekommande rekommendation, men som med mycket annat valde vi att testa vår linolja. förr användes blymönja, men det är ej tillåtet att tillverka längre då den innehåller tungmetaller. vi valde därför det man idag marknadsför som dess substitut; järnmönja. vi skrapade bort så mycket vi kunde av den rost som fanns, även om det nog hade varit att föredra att få plåten helt rostfri. sedan la vi ett första tunt lager järnmönja(linoljefärg) som arbetades in i plåten. meningen är att det ska vara ytterligare ett lager mönja o sedan ett yttersta lager av samma färg vi har på de fönster vi renoverar; engelsk röd. blir spännande att se hur detta kommer hålla! ;)



4 kommentarer:

  1. Hej på er! Vi håller på också med ett gammal hus och behöver måla om ett gammalt plåttak. Jag hittade ert inlägg om experimentet att måla plåttaket med linoljefärg. Hur har det gått för er? Har färgen stannat kvar? Vi har haft problem med att välja metod nämligen, ska man köra efter "gamla skolan" eller som plåtproffsen gör idag, eller bara göra rent och stryka med Hammarlack!

    SvaraRadera
  2. Hej! Trevligt! Vi har skrapat allt löst med skräpskrapa och sen borstat med stålborste. Målat två lager Ottossons järnmönja och sen 2 lager Engelskt röd. Blir bra!! Dock utsatta lägen ofta så man får bättra med lite borstning och ett lager till efter några år om man vill ha det fint, funktionen sägs annars kvarstå ett 10-tal år innan man faktiskt behöver måla mer.

    Mitt tips - använd för allt i världen INTE hammarlack. Ett fantastiskt våtomslag som kan förstöra vilket plåttak som helst i ett nafs. Mina föräldrar målade en kupa med sån färg och den har lossnat redan. Sen förra sommaren...

    Lycka till!!

    SvaraRadera
  3. ..har du bilder / blogg på huset och taket nånstans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen och tack för snabbt svar!! Nu är underarbetet klart och järnmönjan inhandlad - nu håller vi tummarna att vädret blir bra i morgon för en första strykning. Jag skickar gärna bilder om du vill se vårt projekt men då behöver jag en mejladdress (jag lyckades inte bifoga bilder här).
      Hälsningar,
      Laura & Kristoffer
      P.S. Vilket bra jobb ni gör! :)

      Radera