söndag 1 juni 2014

Roslagsmahogny

 Experiment på gång!
 
Vi har fått för oss att inte använda oss av tryckimpregnerat virke då detta innehåller mer än en kemikalie som inte är speciellt superbra att ha att göra med. Jag blev dock lite paff då Woody i stan inte ens hade "vanligt" virke i lager utan endast det gröndassiga tryckimpade.... vi fick alltså specialbeställa för att ens få tag önskat virke.
Nästa sak jag reagerade starkt på var just kvalitén på virket vi "blev tilldelade" i vår beställning. Några av planken var till och med redan spruckna eller sönderskavda... är det så virke ser ut idag hos den centrala virkesleverantören i städerna?  Måste jag gå till en mindre såg för att få tag på bra virke? Tydligen.
Behandling av virket, som var ämnat att läggas som trall på den färdigmålade balkongen, hade vi ändå tank genomföra. Behandlingen kallas Roslagsmahogny och är en gammal beprövad metod - lika delar tjära, kallpressad linolja och balsamterpentin. Enkelt! och lucktar hur got som helst.
Obehandlad till vänster. Behandlad till höger. 
Upp till bevis om några år då! Vi får ser hur många av våra fixidéer som slår väl ut och vilka som vi kommer få äta upp i efterhand. Tills dess kör vi på efter bästa möjliga metod! (enligt vår mening... =)

1 kommentar:

  1. Hej! Vi går också i lite samma tankar och jag är nyfiken på hur virket hållt sig nu efter 5 år?

    Mvh Simon

    SvaraRadera