torsdag 4 oktober 2012

okänd frukt!!?

vi fick nys om att en pomolog skulle hålla föredrag samt bistå åhörare att bestämma sort på respektive äpplen och päron som vederbörande hade tagit med sig. vi nappade direkt! vi har nämligen inte direkt lyckats artbestämma alla de 24 äppel- och päronträd i varierande storlek och form och skick vi för tillfället har i trädgården. inte heller de plommonträd som finns, men det får bli en annan gång.

föredraget hölls i huvudbyggnaden i Skälby tillsammans med kalmar trädgårdförening.. vi sänkte nog medelåldern m åtminstone 20 år ;) men oj så intressant det var! visste du att det bara i borgholm, på en area av en kvadratkilometer, finns över 35 olika sorters päronträd?! pomologen själv hade 80 olika äpplen- o päronsorter i sin trädgård som han samlat på sig under årens lopp.. om du skulle gå till närmsta stormarknadsväxthus har de två olika sorters päronsorter att väljs mellan... minst sagt trist. pomologen menade på det att vi borde vara mer försiktiga med alls de sorter som fortfarande finns kvar då de inte sparas på annat sätt än tack vare privata intressen.

vi visade upp sex olika sorter o fick svar på nästan allt... förutom frukten från våra dvärgträd vilka tydligen utmärkte sig - pomologen hade aldrig tidigare sett äpplen med den formen o blev alldeles till sig bara av åsynen! han undrade om han kunde få dem exemplar vi hade med oss och ville sedan ha våra kontaktuppgifter.. tänk om vi hittat en ny sort!!? ;) det återstår att se - to be continue...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar