lördag 5 november 2011

lgh 3: bort med röklukt och missfärgningar från pipa

Vi har klurat en tid på hur vi på bästa sätt ska få bort den röklukt som främst framträder i södra lägenheten på övervåningen. Det finns olika tips; fat av ättika, spärrfärg, ozonrenare eller helt simpelt att vädra. Vi började med att vädra samt ställa ut fat med ättika i alla rummen vilket faktiskt gjorde större skillnad än vad vi kunde ana!
Problematiken låg dock fortfarande kvar i alla de missfärgningar som nikotinet ställt till med och som i värsta fall kan 'gå igenom' om vi endast skulle måla eller tapetsera över befintlig tapet. Det blev inte enklare av att viss del av vägg och alla tak i lägenheten bestod av det som kallas 'pappspänt tak respektive vägg'. Det är en metod som var väldigt vanlig förr, men som nästan ingen behärskar idag. Fördelen med denna sorts ytskickt är att pappen 'rör sig med huset' beroende på säsong - det är ju ofrånkomligt att ett trähus inte skulle röra på sig beroende på vad utetemperaturen och luftfuktigheten ute respektive inne är.

Detta resulterade i att den spärrfärg som vi övervägde att använda för att utesluta att nikotinet skulle leta sig fram en vacker dag inte längre var aktuell då den innehöll för mycket vatten vilket skulle tynga ner papptaket för mycket och riskera att allt rasade. Inte helt lätt det här...


...MEN så fick vi äntligen fatt, efter att ha testat att rådfråga några olika färgförsäljare i stan, i en person som tom hade erfarenhet av att måla tak likt dessa! Han rådgav oss att använda en färg som sakta, men säkert håller på att utfasas; lacknaftebaserad färg. Det är inget som vår miljömedvetna sida egentligen borde acceptera, men så blev det!











Färgen mattades av efter att den torkat så vi slapp fönsterspeglingen, men vi kommer att ge oss på både tak och vägg ytterligare en gång med vit färg i tak och annan färg/tapet på väggar.



Snacka om att jag blev prickig när jobbet väl var klart! Emil har varit så snäll och köpt mig en målarkeps tills nästa rum ska målas, för färgen är inte helt enkel att får bort... ;)

3 kommentarer:

  1. Karin, karin, vi har mängder av målarkepsar som vi kan donera. Inte ska ni lägga pengar på sånt *blink*
    Fast det är en viss terapi att dra naglarna längs hårstråna för att få bort färgen - men denna metod funkar enbart vid vattenbaserad färg... Miss you!!

    SvaraRadera
  2. miss you too!!! ja får se till att styra upp det här, var alltför länge sedan vi sågs...
    / k.

    SvaraRadera
  3. lite målartvätt på snickerierna och en dragning med golvslipen (om det är trägolv) så är ni garanterat kvitt rökdoften 4ever

    SvaraRadera