lördag 20 september 2014

Pumpinvation!!!!

 En dag i våras insåg vi att våra odlingar i de tre planteringslådorna vi har hade inslag av något vi först inte kunde identifiera, men det var med säkerhet något vi inte hade planerat med flit. Ju längre tiden gick, desta mer säkra på blev vi att dessa avvikande plantinslag skulle motsvara pumpa eller zucchini. Hur kom de då dit??!?! Jo, i år var första året vi använde en del av vår kompostjord och fyllde ut lådorna med.... Efter lång övertalning och lite vädjan fick jag behålla majoriteten av dessa plantor, så kanske bara 6 st drogs upp och planterades om medan 8 st fick stanna... någon kunde ju vara Butternut, vilket vi båda gillar i matlagning.
Detta resulterade i ett, sakta men säkert, förlopp som mer eller mindre motsvarade en invasion! 
Nu, vid pumpornas högtid, ser vi inte mer än 1/6 av planeringslådornas yta där både morot, salladslök, smultron, bönor och gräslök har fått stryka på foten och täckas av de gigantiska bladverk som pumporna skapar. Vi har dock, å andra sidan, kunnat skörda upp mot 10 st pumpor där fler är påväg. Till vår besvikelse är dock ingen av dessa den efterlängtade Butternuten, utan verkar alla höra till "släktet" utsmyckningspumpa - små, med konstiga former och fina mönster - perfekta att smycka grindstolpar och matbord med nu i hösttider!
Jag kan dock hålla med om att, sker motsvarande ting nästa år, kan jag ge förmån till andra nyttoväxter att leva istället för dessa pumpor... men spännande var det så länge det varade! =)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar