onsdag 5 oktober 2011

Ritingar

Inte originalritningar - men nästan!

Huset står med byggår 1923. Det är nästan sant det också. Någon okänd som ska ha jobbat på okänd fabrik i Kalmar började bygga huset 1921 eller 1922. De duktiga på fabriken fick låna pengar av direktörn för att köpa loss en markplätt av densamma och sen för att bygga hus på platsen. Den okände byggaren lär antingen ha slutat jobba på fabriken eller misskött sig eftersom han plötsligt inte hade råd att bygga klart..

Ett par med namn vi inte vet än köpte då ett oklart hus med lån och allt och det färdigställdes 1923. Man flyttade då in och producerade två barn. Familjen bodde på bottenvåningen och hyrde ut ovanvåningen. Det som då var byggt är den fyrkantiga delen på ritningen. Några år senare, 1927, ville mormodern ha en lägenhet och då byggdes huset ut till sitt nuvarande utseende med två större och två mindre lägenheter.

Sedan dess har 3 av 6 kakelugnar försvunnit och två kök har - antagligen under 50-talet - renoverats. Resten har det inte hänt så mycket mer än lite målning och sånt. 2005 gjordes enda större jobbet, hela taket lades med nya tegelpannor och skorstenarna renoverades....







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar